Na Slovensku bude séria zhromaždení proti prenasledovaniu Falun Gongu

15.07.2012 Bratislava

Bratislava 15. júla (TASR) - Mestá na strednom a západnom Slovensku sa stanú dejiskom zhromaždení proti prenasledovaniu Falun Gongu v Číne. Ako TASR informoval Marek Tatarko zo Slovenskej asociácie Falun Gong, tamojšia komunistická vláda prenasleduje nasledovníkov tejto starobylej kultivačnej metódy na zušľachťovanie mysle už 13 rokov.

Prvé zo série podujatí sa uskutočnilo v Liptovskom Mikuláši, v pondelok (16. 7.) bude nasledovať Ružomberok, v utorok (17. 7.) Žilina, v stredu (18. 7.) Trenčín, vo štvrtok (19. 7.) Nitra, v piatok (20. 7.) Bratislava a v sobotu (21. 7.) Trnava. Na akciách budú mať občania možnosť vidieť predvádzanie cvičení Falun Gong, prečítať si informácie o prenasledovaní Falun Gongu a podpísať petíciu proti prenasledovaniu. Petícia sa organizuje celosvetovo, na Slovensku ju zatiaľ podporilo viac ako 25.000 ľudí. Prenasledovanie Falun Gongu zároveň vo svojich vyhláseniach odsúdilo viac ako 50 primátorov a starostov slovenských miest a obcí.

Tatarko priznáva, že situácia v Číne sa postupne mení. "Na jeseň bude zjazd komunistickej strany a hovorí sa o zmenách v smerovaní Číny, ako aj rehabilitácii obetí masakry v roku 1989 na námestí Nebeského pokoja a tiež o ukončení prenasledovania Falun Gongu. Prispeli k tomu spravodlivé hlasy ľudí z Číny, ale aj mimo tejto krajiny. Fakt, že bývalý čínsky prezident Jiang Zemin je v Španielsku obžalovaný z genocídy voči Falun Gongu, hovorí sám za seba. Čína už ďalej nemá sily zakrývať zločiny, ktorých sa dopustil komunistický režim," uviedol Tatarko.

Zároveň pripomenul, že prenasledovanie Falun Gongu v Číne začalo, keď bol počet nasledovníkov tohto systému vyšší ako počet členov komunistickej strany. "Počet známych obetí prenasledovania už prekročil 3000, ale skutočný počet obetí je oveľa vyšší," dodal Tatarko.

Podľa internetovej stránky falungong.sk si tento systém na začiatku vďaka svojim blahodarným účinkom na zdravie človeka získal podporu čínskej vlády. Keď však počet jeho nasledovníkov vzrástol veľmi rýchlo na viac ako 70 miliónov, režim čínskeho prezidenta Jiang Zemina sa cítil ohrozený. V júli 1999 čínsky prezident formálne stiahol podporu pre Falun Gong a postavil ho mimo zákon. Odvtedy vedie celoštátne prenasledovanie proti jeho nasledovníkom.
 

Vyberte región